Info centar

Ukoliko niste uspeli da pronadjete odgovor na Vaše pitanje, ili su Vam potrebne dodatne informacije, pošaljite nam pitanje ma alus@hotmail.rs i neko od zaposlenih ce Vam u najkracem mogucem roku odgovoriti. Hvala!

PDF Štampa El. pošta

Prozori

Zidni prozori se mogu otvarati na razlicite nacine zaokretanjem, kipovanjem, kombinacijom zaokretanjem i kipovanjem, klizanjem tj. pomeranjem u stranu, paralelnim klizanjem ili pomicanjem i dr. Osim po nacinu otvaranja zidni prozori se razlikuju i po broju krila, pa tako mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni…takodje mogu biti sa termo prekidom i bez (zastakljivanje terasa)..

Zaokretni se otvara zaokretanjem, osa otvaranja je oko vertikalne (leve ili desne) stranice prozora (90-180stepeni). Oni se takodje mogu otvarati prema unutra i prema spolja.

Nagibni se otvara kipovanjem, osa otvaranja je oko horizontalne donje ili gornje. Za razliku od zaokretnog ovaj nacin ne omogucava “potpuno otvaranje”.

Okretno nagibni se otvara kombinacijom gore dva navedena.

Klizni se otvara klizanjem pokretnog krila u stranu tj. pomicanjem.Sto se tice otvorenosti ima iste osobine kao i zaokretni i on se koristi u prilikama kada nema dovoljno mesta za pokretno krilo (zastakljivanje terasa), ali  najcesce iz estetskih razloga.Njih mozemo podeliti na Acordion (sklapanjem krila u stranu) i klasiku paralelnim pomicanjem krila jednog iza drugog.Ove dve verzije uglavnom se koriste za zastakljivanje terasa jer su dosta funkcionalne, ne gubi se prostor terase jer se krila ili sklapaju na jednu stranu ili jednostavno se pomere jedna iza drugih.Vrlo je trazen sistem jer je jednostavan i veoma lep.

Balkonski prozori se kao i zidni otvaraju na nekoliko nacina, ali za razliku od zidnih balkonski su dimenzija vrata te se najcesce nazivaju balkonska vrata ili francuski prozor.Ovi prozori za razliku od vrata koja imaju prag imaju donji fiksni profil (kao i zidni) i oni takodje mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni...