Info centar

Ukoliko niste uspeli da pronadjete odgovor na Vaše pitanje, ili su Vam potrebne dodatne informacije, pošaljite nam pitanje ma alus@hotmail.rs i neko od zaposlenih ce Vam u najkracem mogucem roku odgovoriti. Hvala!

PDF Štampa El. pošta
Fiksne pozicije

Fiksna pozicija je vertikalni pregradni nenosivi element, ima funkciju zida (zid je zidan, sve ostalo se naziva okvirima), i kao takav nema mogucnost otvaranja.Alu fiksna pozicija moze biti puna (neprozirna sa panelom) ili ustakljena.U zavisnosti od dimenzija koriste se za razlicite prostorije, odnosno objekte, od porodicnih kuca i stanova (npr. nadsvetlo iznad vrata) do poslovnih i javnih zgrada (npr. pregradni zid u banci).

Prozori

Zidni prozori se mogu otvarati na razlicite nacine zaokretanjem, kipovanjem, kombinacijom zaokretanjem i kipovanjem, klizanjem tj. pomeranjem u stranu, paralelnim klizanjem ili pomicanjem i dr. Osim po nacinu otvaranja zidni prozori se razlikuju i po broju krila, pa tako mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni…takodje mogu biti sa termo prekidom i bez (zastakljivanje terasa)..

Zaokretni se otvara zaokretanjem, osa otvaranja je oko vertikalne (leve ili desne) stranice prozora (90-180stepeni). Oni se takodje mogu otvarati prema unutra i prema spolja.

Nagibni se otvara kipovanjem, osa otvaranja je oko horizontalne donje ili gornje. Za razliku od zaokretnog ovaj nacin ne omogucava “potpuno otvaranje”.

Okretno nagibni se otvara kombinacijom gore dva navedena.

Klizni se otvara klizanjem pokretnog krila u stranu tj. pomicanjem.Sto se tice otvorenosti ima iste osobine kao i zaokretni i on se koristi u prilikama kada nema dovoljno mesta za pokretno krilo (zastakljivanje terasa), ali  najcesce iz estetskih razloga.Njih mozemo podeliti na Acordion (sklapanjem krila u stranu) i klasiku paralelnim pomicanjem krila jednog iza drugog.Ove dve verzije uglavnom se koriste za zastakljivanje terasa jer su dosta funkcionalne, ne gubi se prostor terase jer se krila ili sklapaju na jednu stranu ili jednostavno se pomere jedna iza drugih.Vrlo je trazen sistem jer je jednostavan i veoma lep.

Balkonski prozori se kao i zidni otvaraju na nekoliko nacina, ali za razliku od zidnih balkonski su dimenzija vrata te se najcesce nazivaju balkonska vrata ili francuski prozor.Ovi prozori za razliku od vrata koja imaju prag imaju donji fiksni profil (kao i zidni) i oni takodje mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni...

Ulazna vrata

se mogu otvarati zaokretanjem, osa otvaranja je oko vertikale (leva, desna) i mogu se otvarati od 90-180 stepeni,  vrata mogu biti sa termo prekidom i bez termo prekida.Ukrasni i obicni (ravni) paneli su od aluminijumskog plastificiranog lima sa spoljne strane i poliruetanskom ispunom ukupne debljine 20mm. Vrata se mogu  raditi i bez ukrasnih  panela sto umanjuje cenu do 20%.

Roletne

Roletne su jedinstven proizvod koji je dizajniran da pruzi zastitu od vetra, kise, snega, hladnoce, toplote, svetlosti. Takodje pruzaju zastitu i od provalnika.Pored nabrojanog, one u stvari unapredjuju i poboljsavaju izgled vaseg doma.Ugradjivanje roletni daje stanu bolju izolaciju i znacajno smanjuje racun za grejanje i hladjenje.Kada su podignute roletne su prakticno nevidljive, nalaze se u svojoj kutiji. One mogu biti spoljne koje se mogu ugraditi na vec postojece prozore i unutrasnje koje se montiraju na nove prozore.

Grilje

Grilje su element koji je praktičan, lepog izgleda, uklapa se dobro na starim kao i na novim moderno dizajniranim fasadama urbane sredine. Otporne su na atmosferska delovanja, a zahvaljujući unutrašnjim čeličnim i Al ojačanjima, izuzetno su čvrste.

Komarnici

Komarnici ili mrezice protiv insekata se odradjuju odvojeno ili kao prateci element stolarije.Mogu se montirati i na vec postojecu stolariju, takodje mogu biti rolo i fiksni.Osnovna funkcija je provetravanje prostorija sprecavanjem ulaska insekata u iste.Rolo komarnik se lako namotava na osovinu pa omogucava nesmetan pristup prozorima tokom pranja.Mrezica je od fiberglasa pa je vrlo otporna na sve vremenske uslove.Kada se postavlja na otvarajuce elemente s roletnama totalno je neprimetan jer se nalazi u sendvicu izmedju (prozora i roletne na primer) cime je postignuta estetska komponenta.

Staklo

Staklo je takodje veoma bitan element svakog prozora, ono cini 70% povrsine svakog prozora pa cak i vise. U nasoj ponudi imamo obicno tkzv. flot staklo 4+12+4 gde su cetvorke debljine stakala a 12 je lajsna koja se nalazi izmedju njih, takodje imamo niskoemisiono (staklo punjeno gasom tj. argonom), stop sol (staklo providno sa jedne strane), peskirano (neprovidno), griz (takodje neprovidno), pancir staklo itd. Stakla mogu biti i jednostruka, takodje mogu biti i deblja od 4mm sve u zavisnosti od veicine pozicija na kojima se ugradjuju.

Ograde

Ograde izrađene od aluminijuma idealne su za enterijere i eksterijere jer ne zahtevaju nikakvo dodatno održavanje. Izrađene su od cevi različitih dimenzija i imaju mogućnost kombinovanja sa različitim materijalima, npr. staklom, tako da finalni proizvod pored funkcionalnosti ima i moderan izgled. Primena:

- Ograde za stepeništa

- Dvorišne ograde

- Ograde za terase

Profili koje koristimo za sve proizvode su marke alumil sa termoprekidom i bez tkzv. hladan profil, i svaki od njih je originalan tj. ima ugraviran znak na svakom profilu. Ne koristimo tkzv pazovacke profile.Garancija na iste je od 3-7godina u zavisnosti od pozicija.Sto se boja tice osnovne tri boje su bela, braon i siva, ali se takodje moze sve uraditi i u bilo kojoj drugoj boji sto ne menja cenu ni 3% u odnosu na osnovne boje.

Aluminijumski profili sa termoprekidom se koriste za izradu prozora i vrata koja se ugrađuje na spoljašnjim zidovima ili na mestima gde se graniče grejani i negrejani prostor, jer su konstruisani tako da imaju dobre termičke karakteristike. Koriste se za izradu:

- spoljašnjih prozora i vrata,

- izloga,

- staklenih zidova grejanih prostorija.

Ovi profili imaju i do 15% višu cenu od "hladnih" aluminijumskih profila, ali je njihova upotreba na spoljašnjim zidovima neophodna zbog malih gubitaka toplote i eliminisanja pojave kondenzacije na unutrašnjem delu stolarije u zimskom periodu.

Aluminjumski profili bez termoprekida, tzv. "hladni" aluminijumski profili se koriste u situacijama kada njihove termičke osobine nisu od presudne važnosti za prostor koji zatvaraju. U našim klimatskim uslovima, pogodni su za izradu:

-          unutrašnje stolarije i unutrašnjih pregrada,

-           spoljašnje stolarije na negrejanim prostorijama (terase),

-          reklamnih vitrina, svetlećih reklama i sl.

Ovi profili se u našim klimatskim uslovima ne koriste za izradu spoljašnje stolarije na grejanim prostorijama (spoljašnji prozori i vrata), jer se kroz njih gubi mnogo toplote, a na unutrašnjim površinama stolarije se zimi javlja kondenzat, što eksploataciju čini veoma neprijatnom.

Sve nase proizvode odlikuje:

- visok estetski nivo i elegancija

- besprekorno funkcionisanje, dihtovanje i zaptivnost

- odlična izolacija

- idealna stabilnost

- lako održavanje

- pristupačna cena koja uključuje izradu, transport i ugradnju

- raznovrsna paleta boja

Preuzmite tehnički katalog serije 11000 pdf _icon

Okov

Kod svih vrata i prozora ugradjujemo Stublina okove.Vise o njima mozete pogledati na njihovom web sajtu.

Prednost ALU stolarije u odnosu na PVC

- ogromna razlika u mehaničkim svojstvima u odnosu na PVC

- lepsi, jaci, stabilniji

- bez ozira na boju ne menja znatno cenu, dok je kod PVC-a razlika do 40%

- vise tehnickih resenja

- aluminijum je na tržištu prisutan decenijama i dokazano je dovoljno trajan i kvalitetan

- pogodna je za koriscenje u oblastima sa visokim temperaturama i intenzivnom suncevom svetloscu

- jednostavna je za odrzavanje, dovoljno je povremeno je prebrisati mokrom krpom

- ekoloski je opravdana jer se radi o materijalu prirodnog porekla, koji je moguce reciklirati u potpunosti i koji ne utice negativno na okolinu i zdravlje ljudi.


Dodatna oprema

Sto se dodatne opreme tice u nasem asortimanu mozete naci i klupice (podprozorske daske) od aluminijumskog lima ili PVC kao i veliki asortiman aluminijumskih lajsni razlicitih dimenzija, automati za vrata, rukohvati i dr.

Takodje se bavimo i natkrivanjem terasa u kombinaciji celicnih profila i lexana, prodajom i ugradnjom motora za klizne kapije marke somfy.